Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2011 15:30 - F.R.I.E.N.D.S. Учебник за ситком
Автор: zufo Категория: Изкуство   
Прочетен: 2042 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 22.12.2011 19:04


  Първо да уточним що за чуждица е това ситком? Елементарно е и на всеки би му хрумнало какво значи, ако се замисли. Идва от английското sitcom, което пък е съкращение на словосъчетанието situation comedy, сиреч ситуационна комедия или комедия на ситуациите, както сме го срещали по българските афиши.
  А защо "Приятели"? Не знам. Може защото сериалът е наистина един показен пример за това как с подходящия екип, може да се сътвори рожба, която да остане в историята.
  Сценарният екип се състои от минимум 12 души, главните от които са двама, на всички познатите Дейвид Крейн и Марта Кауфман. Идеята се заражда от една много проста, но гениална идея - отношенията на група приятели (едно от условията за жанра ситком е именно това, героите да са малка група хора и техния живот, развиващ се у дома, в работата, или на друго затворено място).
  Повече от ясно е, че в началните епизоди, сценаристите залагат повече на вица като средство за изпълнение на скеч. Образите тепърва се представят, сигнализират се техните отличителни черти, които разбира се са подсилени, в някои моменти до безумие. Това е проста схема, която в следващите сезони позволява на някои съвсем обикновени ситуации да бъдат убийствено смешни. Защото ние публиката вече знаем, че Моника е педантична домакиня с мания за чистота, Рос е луд по динозаврите и по Рейчъл едновременно и обича да бъде глезен и обгрижван, Чандлър редовно пуска шегички, в повечето случаи неуместни и се страхува от обвързване, Фийби е ексцентрична вегетарианка, която вярва във всичко, що е спиритуалистично и шантаво, Джоуи загрява малко по-бавно от другите, но за сметка на това е много чаровен и няма никога проблем с мацките и Рейчъл - малката кукличка, която се преборва с разглезеността си и се превръща в манхатънско момиче, което търси своето място под слънцето и любовта, разбира се.
  Ето ги. Шестима пълнокръвни, абсолютно различни, завършени образа, които са като глина в ръцете на сценаристите и на актьорите, които се превъплъщават в тях.
  Както е известно, "Приятели" е един от ситкомите, който се снима пред жива публика, т.е. смеховете, които се чуват на комичните моменти не са просто пуснат запис на смееща се тълпа, а истински смях, който много често се припокрива напълно със смеха на зрителя пред малкия екран. Това със сигурност много помага на актьорите, когато правят запис, защото си е като в театъра - усещаш живия интерес, вдъхновяваш се от реакциите на публиката, играеш си с паузите, в които ти се смеят, дори можеш и да импровизираш. Атмосферата създава цялостното усещане.
   Актьорите много често допълват сценаристите, предлагайки с актьорската си игра по-добри варианти на даден виц (така наричат различните си скечове - joke). И хубавото в този сериал е, че е симбиоза между ситком и сапунена опера. Казвайки последното искам да уточня, не говорим за сапунен сериал тип "Робинята Изаура" или "Дързост и красота". Имам предвид жанровите характеристики на сапунената опера, а в случая това са отношения и развитие на героите в сериала помежду им, зараждане на любов и т.н. Всички, които са запознати със сериала знаят, че една от големите нишки, на които се крепят събитията в "Приятели", е любовта между Рос и Рейчъл и също така, по-късно появилата се връзка между Чандлър и Моника. Тоест, има динамика на отношенията и въпреки, че всяка серия отговаря сама за себе си, има и събития , които зрителят трябва да следи и за следващите епизоди. "Приятели" е един от първите ситкоми, в който се появява "Какво видяхте в миналия сезон", в началото на следващия.
  Много важно нещо, което задържа сериалът на екран цели десет години е искреността на героите и техните отношения. Разбира се, че до голяма степен подобно приятелство между шест различни личности е в голяма доза нереално, но начинът, по който е написано и изиграно, кара зрителят да вярва, че е. Кара зрителят да иска да е един от приятелите.
  През цялата декада в сериала се прокарват и отстояват различни принципи, които може и да ни се струват популистки в дадени моменти, но при всяко положение ни карат да се замислим. За пример мога да дам темата за "лъжата". Ако гледате отново с тази мисъл, ще забележите как при всеки случай, в който един от приятелите трябва да излъже друг от приятелите, то той или не изговаря фактическата лъжа, а си затрайва или се прави на "луд", или ако случайно излъже, то много бързо осъзнава грешката си и бива "наказан" за това. Интересно пропагандиране на една от дестте божи заповеди, много поучително според мен. Друг подобен пример е темата за тютюнопушенето. Искреното желание, с което всичките петима искат да откажат шестия (Чандлър) от цигарите, е доста пресилено наистина, но пък и води след себе си комични ситуации, а и пропагандира.
  Една от най-ярките положителни точки в ситкома си е разбира се неговият финал. Имам предвид, че го има. Разбира се, че всеки сериал трябва да завърши някога. Не е възможно да продължи завинаги, а да приключи по някаква друга причина, освен драматургическа, си е кофти спрямо феновете. За това уважавам сценаристите и актьорите за мъдрото решение да направят юбилейните десет сезона, да организират живота на героите така, че публиката да не остане разочарована и достойно да кажат довиждане, докато са на върха на славата.
  За актьорската игра няма какво да коментирам. Всичко е ясно и се вижда с просто око. Актьорите абсолютно се срастват с образите, имат адекватни реакции, бързи и смешни оценки, винаги си вярват до дупка, двигателното им поведение е едно към едно. Абе, гледаш и не вярваш, че е на малкия екран. И най-важното, актьорите се обичат по между си. Няма как да излъжеш камерата, ако и в живота не обичаш човека отсреща. Всичко се вижда, а и публиката не бива да се подценява.
  Такаааааа. Нека направя кратко пояснение за финал. Горните думи са заради две неща. Апелирам към българските създатели на ситкоми да погледат малко по-подробно и да се учат в най-добрия смисъл на думата. Апелирам и към всички онези, които не са гледали "Приятели" - направете го. Съвет от мен: изтеглете си сезоните от интернт и ги гледайте със субтитри. Няма нищо по-хубаво от слушането на оригиналния глас на актьора, защото много често смешното не е в това, което се казва, а в начина по който се казва.










Гласувай:
0



1. анонимен - Любимия ми сериал. Веднъж в годи...
28.12.2011 11:40
Любимия ми сериал. Веднъж в годината гледам всички сезони и все още не са ми омръзнали и няма как - те са класика!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zufo
Категория: Изкуство
Прочетен: 117170
Постинги: 22
Коментари: 20
Гласове: 18
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031