Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2011 18:52 - Няколко книжки
Автор: zufo Категория: Изкуство   
Прочетен: 1863 Коментари: 1 Гласове:
3



КНИГИТЕ, КОИТО НЕ МОЖЕ ДА НЕ ПРОЧЕТЕТЕ

Не са изброени под номер, за да не се създава усещането, че първата е по-хубава от последната. Те всички са прекрасни :)

БРАТЯТА С ЛЪВСКИ СЪРЦА от Астрид Линдгрен
Писана е уж за деца, но май единственото детско в нея е, че главните герои са деца. Всичко останало си е направо страшничко. Тази книга се изучава(ше) в училище в ниските класове (5.-6.), била е спорна и дори в някои държави забранена, заради факта, че в нея се говори за смъртта. Всъщност историята  споделя много по-важни теми, от тази за смъртта и осъзнаването й от децата, тя говори за братската обич, за смелостта, за порастването. Учи не само децата, но и възрастните. Прочетете я. Ако някой от вас, докато я чете, си направи асоциация с история за някой от нашите революционери (напр. Васил Левски) и как е бягал, укривал се е и е измислял план за освобождение, значи усещането не е само мое ;) 

ДЕМИАН от Херман Хесе
Не подминавайте заглавието, само ако сте чували, че Хесе е сложен автор. Ами да, не е от най-лесно смилаемите, но ако четете книгата бавно и не като средство за приспиване, определено ще ви размисли на разни неща. Те не са еднакви за всички. Всеки ще си открие нещо за себе си. И сред страниците, тук-там проблясват някои изречения, които може да запомните за цял живот. Или да си обясните нещо, което винаги сте знаели, но не сте възприемали.

СТО ГОДИНИ САМОТА от Габриел Гарсия Маркес
Шантава книга. Наистина. Ако ще се захващате с нея, трябва да сте наясно с някои неща от типа на латиноамериканска култура и магическа реалност. Знайте, че в Латинска Америка духовете не се възприемат, както в България :) Там да валят цветя от небето може да се обясни съвсем простичко и нормално с човешкото настроение. Маркес умее да пише едновременно приказни неща, граничещи с фантастиката и изключително реални случки, на моменти брутални. Книгата трудно може да доскучее, защото в нея понякога една страница ви праща пет години напред. После пък ви връща два месеца назад. Трябва просто да се запознаете по-подробно с фамилията Буендиа.

ХАРИ ПОТЪР от Джоан Роулинг
Искам преди да напиша нещо за Хари Потър, първо да отрека два стереотипа, които пречат на много хора да си отворят очите. Не, това не е детска книжка от типа на Баба Яга или Уинкс (за по-съвременните). И още нещо - ако сте гледали филмите, или някои от тях, не мислете, че те могат да ви разкажат за истинската история на героите от Хари Потър.
Донякъде "детски" могат да се нарекат само първите три части на книгите, и то единствено и само, защото главните герои са съответно на 11, 12, и 13 години във всяка една от тях. Това може би спира хората над 30г. да се вълнуват от историята. Но, моля ви, не бъдете сноби! Всички сме деца вътре в себе си. От четвъртата книга нататък, историята започва да си става направо опасна. Та какво детско нещо може да има в едно момче, което е сирак и има смъртен враг, който е готов на всичко да го убие, като преди това го измъчва подобаващо?! И не си мислете, че като става дума за магьосници, то това са разни летящи феи, които казват абра-кадабра. Книгата си има собствен език, който и вие бихте научили. Освен това, Джоан Роулинг се оказва една уникална авторка, която явно от първия миг на написването на първа книга, е предвидила неща, които ще използва на 275 страница в шеста книга и след това на 423 страница в седма книга. И образите й са плътни, характерни, направо истински.
Малък съвет: ако съвсем не можете да преживеете първите три книги, то гледайте ги тях на филм, но останалите четири ги прочетете. Няма да съжалявате!

АНТОН И ТОЧИЦА от Ерих Кестнер
Още един детски автор, който май си е набелязвал и възрастните. Неслучайно книгата му се нарича "Романи за деца". "Антон и точица" е една от историите, която докато четях, не исках да свършва. Много хубави поуки и много добре изведени. Както и във всички торби на Кестнер, между другото.

КОЛЕДНА ПЕСЕН от Чарлс Дикенс
Тази книга бърка в душите на хората. Буквално. И накрая ги прави малко по-добри. Не само по време на Коледа.

1984 от Джордж Оруел
Култова книга. Книга, която разкрива много за психологията на човека, за подредбата на света, за начина, по който се случват нещата, колкото и да не ни се иска. Книгата е плод на предсказателското въображение на Оруел, защото той я пише много преди споменатата 1984 година. Доста от разсъжденията му за бъдещено са обричащи, но и много от тях се случват наистина. За всички, на които темата за комунистическия режим е интересна, книгата е много подходяща. В глобален план, историята, за която става въпрос, наистина демонстрира за живота ни и в днешния ден, макар и не толкова апокалиптично показано, но разделението на кастите, управлението и манипулацията на масите, залъгването на хората чрез информационно лъжене или направо затъмнение - всичко това мисля на всички ви е познато. По книгата има филм, който също успешно пресъздава атмосферата, но аз все пак препоръчвам книгата. А пък после може и филма :)


следва продължение...



Гласувай:
3



1. ekspertenkolektivz - Беше полезно. Дори само като при...
27.12.2011 22:05
Беше полезно. Дори само като припомняне ти благодаря за селекцията!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zufo
Категория: Изкуство
Прочетен: 117591
Постинги: 22
Коментари: 20
Гласове: 18
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930