Постинг
03.02.2012 18:57 -
Черешов кейк - райски сладкиш
Автор: zufo
Категория: Рецепти
Прочетен: 3765 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 06.02.2012 14:16
Прочетен: 3765 Коментари: 2 Гласове:
4
Последна промяна: 06.02.2012 14:16
Предлагам на всички дами и господа, които се изкушават от вкусната кулинария една рецепта за десерт, който е съвсем обикновен като изпълнение, а и се намира в графата на кейковете (които не се славят с кой знае какво), но изключително необикновен на вкус - просто няма да искате да спрете да го нагъвате!
Е, може би по някое време, когато осъзнаете, че все пак всичко от него ви се залепва тук-там, може и да спрете...
Ето и необходимите продукти:
За тестото:
Около 180 гр. масло (пример: 2/3 от двойните масла, най-добре от немските)
1 чаена чаша захар
4 яйца (2 цели и 2 жълтъка)
1 и 3/4 ч. чаши брашно
1 бакпулвер
3-4 с.л. какао
орехи (по желание)
И най-важната съставка: компот от череши. Знам, че тук може и да се затрудните, ако нямате някой близък, който прави компоти. Ако случайно намерите в някой от хипермаркетите, ще е чудесно, ако ли не - и от ягоди или малини става (важното е да е червен компот), но в по-малко количество. Ако правите сладкиша в сезона на черешите - екстра! Само ги смачкайте и накиснете в подсладена със захар вода.
За заливка:
1 натурален шоколад
малко течност от компота
Приготвяне:
Оставете маслото извън хладилника да омекне. Разбийте го със захарта, ще се получи ронлива смес. Към нея прибавяйте едно по едно яйцата (на две от тях само жълтъка), като след всяко разбърквайте. След като разбиете хубаво сместа, миксер вече не ви е нужен. Добавете брашното, като го пресеете заедно с какаото и бакпулвера. Разбъркайте сместа хубаво с лъжица. Извадете от компота известно количество (според вкуса ви) плодове, почистете ги от костилките, накълцайте ги и ги прибавете към сместа. Сипете и от течността на компота (около 1 водна чаша). Сами можете да прецените колко всъщност да сипете, сместа не бива да е нито много гъста, нито много течна. Ако компотът не е от череши, а от ягоди или малини, не слагайте много плодове или течност, защото те са по-кисели. Ако искате да имате и орехи в сладкиша - смелете една шепа в блендера и ги прибавете към сместа.
Намаслете форма за кекс и постелете дъното и страните й с хартия за печене. Изсипете сместа. Сложете кейка в по-слабо загрята фурна и печете на по-ниска температура (около 170 градуса). Пече се по-дълго (около 50 мин., може и повече), но пък не рискувате да загори бързо отвън, а отвътре да остане неизпечен. Пробвайте дали е готов с клечка за зъби. Боднете в средата с нея, трябва да излезе суха.
Когато кейка изстине го извадете от формата (може и в същата позиция, а може и да го обърнете наопаки). Разтопете натуралния шоколад в микровълновата за няколко минути на размразяване. Разбъркайте го да стане на каша и прибавете една кафена чашка от течността на компота. С получената рядка смес залейте кейка, като предварително му направете прорези, за да може топинга да попива и навътре. Отгоре може да го наръсите обилно с натрошени орехи, или когато изстине да го поръсите обилно с пудра захар. А може и с двете едновременно.
И накрая остана най-приятния момент - яденето! Да ви е сладко!