Постинг
16.04.2013 10:58 -
Шоколадова торта Анатоли Втори (ЯКО ШОКОЛАД!)
Автор: zufo
Категория: Рецепти
Прочетен: 3003 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 16.04.2013 12:13
Прочетен: 3003 Коментари: 0 Гласове:
1
Последна промяна: 16.04.2013 12:13
Представям ви една кралска торта, която не е за хора с висок холестерол или проблеми с кръвната захар ;)
Необходими продукти:
За блата: 6 яйца, 1 чаша захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода за хляб, 1 ч.ч. брашно, 2 с.л. какао
За сиропа: 1 малко пакетче масло, 1 и 1/2 ч.ч. захар, 2 с.л. какао, 150 мл. вода
За крема: 2 натурални шоколада, 1 резанче от маслото, 4 яйца
За украса: Счукани орехи
Приготвяне:
Отделяме белтъци от жълтъци (белтъците не ни трябват). Жълтъците на яйцата се разбиват заедно със захарта. Прибавя се киселото мляко със содата, брашното и какаото и се разбива до гладка смес. Изсипва се около една трета от сместа в намазнена и набрашнена тавичка и се пече в загрята на 180 градуса фурна около 20 минути (до готовност). Пече се след това и другата част от сместа по същия начин. Втория блат съответно става по голям и се реже на две, когато изстине. Така разполагаме с три блата.
Приготвяме крема като разтапяме начупените на парченца натурални шоколади заедно с резанче от маслото (може в микровълновата на степен размразяване, може и на водна баня на котлона). Към разтопения шоколад добавяме един по един четирите жълтъка и разбъркваме енергично. Кремът трябва да стане гладък и лъскав. Разбиваме четирите белтъка на сняг и постепенно с разбъркване ги добавяме към шоколада. Полученият пухкав крем прибираме на студено в хладилника и се захващаме със сиропа. Разтапяме маслото, махаме го за малко от котлона, прибавяме захарта, какаото и водата и разбъркваме до хомогенна смес. Връщаме на котлона и бъркаме постоянно докато заври. Оставяме го на бавен огън да ври 2-3 минути и сваляме от котлона. Натрошаваме орехите и леко ги запичаме (по избор). Вадим си крема от хладилника и започва голямото мазане. Долния блат сиропираме постепенно с лъжичка, наръсваме го с орехи, мажем с крем, слагаме втория блат, сиропираме, ръсим с орехи, мажем с крем, слагаме третия блат, сиропираме, ръсим с малко орехи, мажем с крем и отгоре украсяваме с повече орехи и накрая със сиропа правим ивички украса. Имайте предвид, че може да ви протече отдолу тортата от сиропа, но... винаги можете да го оберете с пръсти и да го оближете :) Слагате в хладилник да стегне. Ако престои една нощ най-добре.
Да ви е сладко!
Необходими продукти:
За блата: 6 яйца, 1 чаша захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода за хляб, 1 ч.ч. брашно, 2 с.л. какао
За сиропа: 1 малко пакетче масло, 1 и 1/2 ч.ч. захар, 2 с.л. какао, 150 мл. вода
За крема: 2 натурални шоколада, 1 резанче от маслото, 4 яйца
За украса: Счукани орехи
Приготвяне:
Отделяме белтъци от жълтъци (белтъците не ни трябват). Жълтъците на яйцата се разбиват заедно със захарта. Прибавя се киселото мляко със содата, брашното и какаото и се разбива до гладка смес. Изсипва се около една трета от сместа в намазнена и набрашнена тавичка и се пече в загрята на 180 градуса фурна около 20 минути (до готовност). Пече се след това и другата част от сместа по същия начин. Втория блат съответно става по голям и се реже на две, когато изстине. Така разполагаме с три блата.
Приготвяме крема като разтапяме начупените на парченца натурални шоколади заедно с резанче от маслото (може в микровълновата на степен размразяване, може и на водна баня на котлона). Към разтопения шоколад добавяме един по един четирите жълтъка и разбъркваме енергично. Кремът трябва да стане гладък и лъскав. Разбиваме четирите белтъка на сняг и постепенно с разбъркване ги добавяме към шоколада. Полученият пухкав крем прибираме на студено в хладилника и се захващаме със сиропа. Разтапяме маслото, махаме го за малко от котлона, прибавяме захарта, какаото и водата и разбъркваме до хомогенна смес. Връщаме на котлона и бъркаме постоянно докато заври. Оставяме го на бавен огън да ври 2-3 минути и сваляме от котлона. Натрошаваме орехите и леко ги запичаме (по избор). Вадим си крема от хладилника и започва голямото мазане. Долния блат сиропираме постепенно с лъжичка, наръсваме го с орехи, мажем с крем, слагаме втория блат, сиропираме, ръсим с орехи, мажем с крем, слагаме третия блат, сиропираме, ръсим с малко орехи, мажем с крем и отгоре украсяваме с повече орехи и накрая със сиропа правим ивички украса. Имайте предвид, че може да ви протече отдолу тортата от сиропа, но... винаги можете да го оберете с пръсти и да го оближете :) Слагате в хладилник да стегне. Ако престои една нощ най-добре.
Да ви е сладко!
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари